verduurzamen van je huis in Tilburg
Patrick van Laarhoven
11/15/2023
2 min
0

Verduurzaming van je Huis in Tilburg: Stap voor Stap naar een Duurzamere Toekomst

11/15/2023
2 min
0

Verduurzamen van een Huis

Het verduurzamen van een huis kan op verschillende manieren, zoals:

1. Isolatie: Verbeteren van dak-, vloer- en muurisolatie.

2. Zonnepanelen: Installatie van zonnepanelen voor duurzame energieopwekking.

3. Warmtepomp: Een alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.

4. Hoogrendementsglas: Vervangen van oude ramen door energie-efficiënte beglazing.

 5. Innoveren van Radiatoren of Convectorputten: Een andere efficiënte manier om je huis te verduurzamen is door het upgraden van je bestaande verwarmingssystemen, zoals radiatoren of convectorputten, met inwendige ventilatoren.

Hoe het Werkt:

- Inwendige Ventilatoren: Door ventilatoren toe te voegen aan bestaande radiatoren of convectorputten, kan de warmteafgifte verbeterd worden. Dit zorgt ervoor dat de ruimte sneller en efficiënter wordt verwarmd.

- Energiebesparing: Deze aanpassing kan helpen de verwarmingskosten te verlagen, omdat de ruimte met minder energie op de gewenste temperatuur kan worden gebracht.

- Compatibiliteit: De meeste bestaande verwarmingssystemen kunnen worden aangepast met deze ventilatoren, maar het is belangrijk om dit eerst te verifiëren bij een specialist.

Het toevoegen van inwendige ventilatoren aan bestaande verwarmingssystemen is een relatief eenvoudige en effectieve manier om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Het is altijd nuttig om met een expert te overleggen over de beste opties voor jouw specifieke situatie.

Hypotheek en Financiering

Er zijn speciale hypotheekproducten en financieringsopties voor het verduurzamen van woningen:

1. Groene Hypotheken: Deze hebben vaak een lagere rente als je investeert in energiebesparende maatregelen.

2. Energiebespaarlening: Een speciale lening voor energiebesparende maatregelen in je woning.

3. Verhoging Hypotheek: Sommige kredietverstrekkers staan toe dat je je hypotheek verhoogt voor duurzaamheidsinvesteringen.

Subsidies

De overheid en sommige lokale instanties bieden subsidies aan voor woningverduurzaming:

1. ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing): Subsidie voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.

2. Subsidies van Gemeenten/Provincies: Lokale overheden hebben soms eigen subsidieregelingen.

Tips

- Advies Inwinnen: Raadpleeg een financieel adviseur of je hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden specifiek voor jouw situatie.

- Subsidiewijzers: Gebruik online tools en subsidiewijzers om te zien welke subsidies je kunt aanvragen.

Verduurzaming Tilburg

Voorbeeld uit de Praktijk: De Groene Transformatie van de Janssens uit Tilburg

De familie Janssen woonde al jaren in hun charmante, maar enigszins verouderde huis in het hart van Tilburg. Met de groeiende zorgen over het milieu en stijgende energierekeningen, besloten Jan en Marie Janssen dat het tijd was voor een groene transformatie van hun woning.

Het eerste wat ze aanpakten was isolatie. Ze huurden een bedrijf in om hun dak, vloeren en muren te isoleren. Dit was een aanzienlijke investering, maar Jan had gelezen over groene hypotheken en besloot contact op te nemen met ons. Tot hun verrassing kregen ze een aantrekkelijke deal met een lagere rente, specifiek bedoeld voor energiebesparende maatregelen.

Tijdens hun zoektocht naar duurzame oplossingen ontdekten ze ook de ISDE-subsidie, waarmee ze een deel van de kosten voor hun zonnepanelen en nieuwe warmtepomp konden dekken. Met de hulp van een lokale energieadviseur vroegen ze de subsidie aan en kregen deze goedgekeurd.

Maar de Janssens waren nog niet klaar. Ze wilden ook hun oude radiatoren upgraden. Ze ontdekten dat ze met de toevoeging van inwendige ventilatoren de efficiëntie konden verbeteren zonder de gehele installatie te vervangen. Dit was niet alleen een kostenefficiënte oplossing, maar het hielp ook om hun huis sneller en efficiënter te verwarmen.

Door deze aanpassingen zag de familie Janssen niet alleen hun energierekeningen dalen, maar voelden ze zich ook goed over hun bijdrage aan een duurzamere wereld. Hun huis was comfortabeler, hun ecologische voetafdruk kleiner, en ze hadden zelfs wat financiële voordelen door de subsidies en de lagere hypotheekrente.

De groene transformatie van de familie Janssen werd een inspiratiebron voor de hele buurt. Het liet zien dat met de juiste maatregelen, financiering en subsidies, een duurzame toekomst voor iedereen binnen handbereik ligt.

Actuele Informatie

Voor de meest actuele informatie, is het aanbevolen om de website van de Rijksoverheid en de gemeente Tilburg te raadplegen.

Maak een vrijblijvende afspraak en we nemen de mogelijkheden met je door

Reacties