Hypotheekadvies in Tilburg
Patrick van Laarhoven
05/30/2024
1 min
0

De Hypotheek Tips van 2024: Wat je moet weten

05/30/2024
1 min
0

De Hypotheken van 2024: Wat je moet weten


Als je overweegt om in 2024 een huis te kopen in Nederland, zijn er een aantal belangrijke veranderingen in de hypotheekwetgeving die je moet kennen. Hier is een overzicht van de meest significante wijzigingen en trends die van invloed kunnen zijn op jouw hypotheekmogelijkheden.


1. Verhoogde Overdrachtsbelastingkorting

Een van de belangrijkste wijzigingen in 2024 is de verhoging van de grens voor de overdrachtsbelastingkorting. Kopers onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een huis tot €510.000, een stijging van de vorige limiet van €440.000. Dit biedt jonge kopers een aanzienlijke financiële verlichting.


2. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Limiet Verhoogd

De limiet voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd naar €435.000 in 2024. Dit betekent dat meer huizen in aanmerking komen voor deze garantie, die bescherming biedt tegen betalingsproblemen door onvoorziene omstandigheden zoals werkloosheid of scheiding.


3. Renteverwachtingen en Inflatie

De hypotheekrentes in Nederland hebben in 2023 gestabiliseerd tussen de 4% en 5%, na een periode van stijging in 2022. Voor 2024 wordt verwacht dat de rentes langzaam zullen dalen, vooral als de inflatie in de eurozone onder controle blijft. Dit kan gunstig zijn voor nieuwe kopers, aangezien lagere rentes de maandelijkse hypotheeklasten kunnen verminderen.


4. Extra Leenruimte voor Duurzame Woningen

De Nederlandse overheid stimuleert duurzaamheid met nieuwe regels die het mogelijk maken om extra te lenen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning. Huizen met lage energieprestaties (label E, F of G) kunnen tot €20.000 extra lenen voor renovaties. Voor huizen met een hoog energielabel (A+++ of hoger) kan dit oplopen tot €50.000.


5. Verhoogde Leencapaciteit voor Singles

Singles met een inkomen van minimaal €28.000 kunnen in 2024 tot €16.000 extra lenen voor de aankoop van een huis. Deze maatregel is bedoeld om de toegankelijkheid van de woningmarkt voor alleenstaanden te vergroten.


6. Wijzigingen in Studentenleningen

Vanaf januari 2024 stijgt de rente op studieleningen aanzienlijk, wat invloed kan hebben op je maximale leencapaciteit. Hypotheekverstrekkers zullen nu echter meer rekening houden met de maandelijkse aflossingen van je studielening in plaats van het totale geleende bedrag, wat mogelijk gunstiger kan zijn voor je leenmogelijkheden.


Conclusie

De hypotheekmarkt in Nederland ondergaat in 2024 enkele significante veranderingen die vooral gunstig kunnen zijn voor jonge kopers en duurzaamheid bevorderen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven en advies in te winnen bij een hypotheekadviseur om optimaal gebruik te maken van de nieuwe regelingen en mogelijkheden.

Voor meer gedetailleerd advies en hulp bij je hypotheekaanvraag kun je terecht bij Hypotheektilburg.nl. Zij kunnen je helpen om de beste keuzes te maken op basis van jouw persoonlijke situatie en de nieuwste hypotheekregels.

Reacties